Eşitliklerimiz ve Farklılıklarımızla Birlikte Yaşayabilecek miyiz?/ Alain Touraine (Haftanın Kitap Önerisi)

0
1859

Haftalık kitap önerilerimizde bu haftanın kitabı; Alain Touraine tarafından kaleme alınan “Eşitliklerimiz ve Farklılıklarımızla Birlikte Yaşayabilecek miyiz?” adlı kitap.

“Milyarlarca insan başka evlerde oturup aynı televizyon dizisini seyrediyor, chat odalarında aynı dili konuşup başka sokaklara çıkıyor… Farklı amaçlar için aynı araçları kullanmamız birlikte yaşayabileceğimizi mi gösteriyor? Son dönem Fransız toplumbiliminin en önde gelen isimlerinden biri olan Alain Touraine, Eşitliklerimiz ve Farklılıklarımızla Birlikte Yaşayabilecek miyiz? adlı kitabında birlikte yaşama koşullarını ve araçların sağladığı olanakları tüm boyutlarıyla sorguluyor. Alain Touraine, özellikle toplumsal hareketler-toplumsal edimciler üzerine geliştirdiği yaklaşımlarla dikkati çekti. Kitapları Fransa’da büyük ilgi uyandıran yazar, çok temel ve çok karmaşık bir soruya yanıt arıyor son kitabında. ‘Moderndışılaşma’, ‘Özne’, ‘Toplumsal Hareketler’, ‘Yüksek, Orta ve Alçak Modernlikler’, ‘Çokekinli Toplum’, ‘Ulus’, ‘Demokrasi Çöküyor mu?’, ‘Özne Okulu’ genel başlıklarının altında, yaşadığımız dünyanın karmaşasını, çelişkilerini, zayıflıklarını ve gücünü incelikle irdeliyor: ‘Dünyanın birçok bölgesinde devletlerin, dinlerin, ailelerin ya da okulların geliştirdiği toplumsal denetimler zayıflamakta ve normal dışı, izin verilenle yasaklanan arasındaki sınır belirginliğini yitirmektedir. Öyle ya, giderek genişleyen bir çoğunluğun özel yaşamını ve kamu yaşamını her yönden istila eden dünyasallaşmış, küreselleşmiş bir toplumda yaşamıyor muyuz? ‘Birlikte yaşayabilir miyiz?’ sorusu, öyle görünüyor ki, öncelikle basit ve şimdiki zamanda kurulmuş bir tümceyle yanıt buluyor: ‘Zaten birlikte yaşıyoruz.'”

(Tanıtım Bülteninden)

Önceki İçerikHak Nedir? Hukuk Nasıl Bir Sistemdir? | Doğan Göçmen
Sonraki İçerikAydınlanmacılık, Toplum Düşüncesi ve Karl Marx | Doğan Göçmen
Toplum ve Ütopya, ereği sosyal bilimler alanında düşünce ve bilgi üretmek olan kolektif çalışma esaslı bir sosyal bilimler web sitesidir. Sosyal bilimlerin her alanından kuramsal ve ampirik çalışmalara sayfaları açıktır. Epistemolojik ve metodolojik anlamda belirli yaklaşımlarla örülü sınırlamaları yoktur. Sosyal bilimlerin içerisindeki yöntemsel farklılıkları içerisinde barındırır. Sorgulayan, araştıran ve üreten sosyal bilim insanlarının ürettiği nitelikli içerikleri toplumun her kesiminin zihni faydasına sunma kaygısı ve sorumluluğu taşımaktayız. Sosyal bilimler alanına ufak da olsa katkı sağlamak en temel hedeflerimizdendir. Aynı kaygı ve sorumlulukları taşıyan sosyal bilimlerin çeşitli disiplinlerindeki araştırmacılarla ortak bir platformda buluşarak bilgi ve tecrübelerin geniş kitlelere aktarılması için fikri üretimde bulunmaktan onur duyarız. Yazı göndermek ve bilgi almak için e-posta adreslerimiz: iletisim@toplumveutopya.com